- Uwielbiam tak zamarynowane patisony, szczególnie te małe i z dodatkiem papryki. Stanowią doskonały dodatek do obiadu.
-
Składniki:
- 2 kilogramy małych patisonów
1 papryka czerwona
1 cebula
Ząbki czosnku
koper- baldachim
Gorczyca
Listek laurowy
Ziele angielskie
Pieprz ziarnisty
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
0,5 szklanki cukru
4 łyżeczki soli - Sposób przygotowania:
- Patisony myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy, kroimy w krążki. Do każdego słoika wkładamy koper, 2 ząbki czosnku, kilka krążków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe. Układamy patisony, wkładamy kawałki papryki.Składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy słoiki z patisonami. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz