expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Marynowane patisony

  • Uwielbiam tak zamarynowane patisony, szczególnie te małe i z dodatkiem papryki. Stanowią doskonały dodatek do obiadu.

  • Składniki:
  • 2 kilogramy małych patisonów

    1 papryka czerwona

    1 cebula

    Ząbki czosnku

    koper- baldachim

    Gorczyca

    Listek laurowy

    Ziele angielskie

    Pieprz ziarnisty

    Zalewa:

    6 szklanek wody

    1 szklanka octu

    0,5 szklanki cukru

    4 łyżeczki soli
  • Sposób przygotowania:
  • Patisony myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy, kroimy w krążki. Do każdego słoika wkładamy koper, 2 ząbki czosnku, kilka krążków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe. Układamy patisony, wkładamy kawałki papryki.Składniki zalewy łączymy ze sobą, zalewamy słoiki z patisonami. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz