- Szaszłyki z cukinią są bardzo smaczne i delikatne w smaku, polędwiczka wieprzowa jest idealna do szaszłyków, szybko się piecze na grillu.
-
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
1 mała cukinia żółta
1 mała cukinia zielona
2 cebule
Marynata:
1 łyżka przyprawy do szaszłyków
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka musztardy
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
Długie wykałaczki - Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę kroimy w plastry, składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy mięso, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.Cukinie myjemy, kroimy nie obierając w plastry, cebulę obieramy, kroimy w plastry.Na każdą wykałaczkę nakładamy na przemian plastry mięsa, cukinii i cebuli, wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby smaki się przegryzły.Układamy na grillu i pieczemy do miękkości mięsa.
- Szaszłyki możemy usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku.
-
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz