- Kiedy rozpoczyna się sezon na jagody, koniecznie muszę zrobić pierogi z tymi pysznymi owocami. Moja rodzina uwielbia je, szczególnie polane śmietaną.
-
-
Składniki:
- Ciasto:
0,5 kilograma mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
500 gram jagód
cukier - Sposób przygotowania:
-
Mąkę przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy po łyżce jagód i posypujemy cukrem.
-
Pierogi zlepiamy robiąc falbankę, układamy na tacy posypanej mąką.
-
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, 3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Pierogi możemy polać przed podanie śmietaną.
-
Pycha, to ulubione moje danie z okresu dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam:)
UsuńWyglądają smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIzzy
Zapraszam na mojego bloga :)
Take it Izzy