expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 4 sierpnia 2015

Pierogi z jagodami

  • Kiedy rozpoczyna się sezon na jagody, koniecznie muszę zrobić pierogi z tymi pysznymi owocami. Moja rodzina uwielbia je, szczególnie polane śmietaną.

  • Składniki:
  • Ciasto:

    0,5 kilograma mąki pszennej

    1 szklanka ciepłej wody

    1 jajko

    2 łyżki oleju

    szczypta soli

    Farsz:

    500 gram jagód

    cukier
  • Sposób przygotowania:
  • Mąkę przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy po łyżce jagód i posypujemy cukrem.
  • Pierogi zlepiamy robiąc falbankę, układamy na tacy posypanej mąką.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Pierogi możemy polać przed podanie śmietaną.





  • Letnie owoce

3 komentarze:

  1. Pycha, to ulubione moje danie z okresu dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    Zapraszam na mojego bloga :)
    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń