expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Buraczki konserwowe

  • Bardzo lubię malutkie marynowane buraczki, robię je co roku, później wykorzystuję do obiadu lub do sałatek.

  • Składniki:
  • 2,5-3 kilogramy małych buraczków

    Zalewa:

    4 szklanki wody

    1 szklanka octu

    1 liść laurowy

    2 ziela angielskie

    5 ziaren pieprzu 

    3 łyżki soli

    6 łyżek cukru
  • Sposób przygotowania:
  • Buraczki myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, uważając żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy z wody, ostudzone obieramy i układamy w słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy buraczki w słoikach. Pasteryzujemy przez 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz