expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 18 sierpnia 2015

Konfitura wiśniowa z rumem

  • Konfitura wiśniowa z dodatkiem rumu i goździków jest bardzo smacznym i aromatycznym dodatkiem do świeżego pieczywa lub deserów.


     Składniki:


    • 3 kilogramy wiśni

      1,5 kilograma cukru

      300 ml. rumu

      5 goździków

      kawałek kory cynamonu

      3 żel-fixy
  • Sposób przygotowania:
  • Umyte wiśnie drylujemy, odcedzamy na sicie, sok przelewamy do garnka, dodajemy goździki, korę cynamonu i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Wyjmujemy przyprawy, dodajemy wiśnie, wsypujemy cukier, zagotowujemy. Wlewamy rum, mieszamy, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz