- W moim domu pierogi goszczą bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić z serem i jagodami. Są bardzo smaczne, idealne dla miłośników sera i jagód.
-
Składniki:
- Ciasto:
1 kilogram mąki pszennej
2 szklanki ciepłej wody
1 jajko+1 żółtko
1/4 szklanki roztopionego masła
szczypta soli
Farsz:
750 gram sera białego
1,5 szklanki jagód
cukier do smaku
cukier waniliowy - Sposób przygotowania:
-
Ser biały przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jagody, mieszamy.
-
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką wałkujemy cienko ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Układamy porcje farszu, zlepiamy pierogi robiąc falbankę.
-
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujmy 3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Podajemy polane śmietaną.
-
Kocham pierogi! Z jagodami najlepsze :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, są pyszne:)
OdpowiedzUsuńJagody lubię w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńTake it Izzy
Są pyszne:)
Usuń