- Pyszna i lekka surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, rzodkiewki, koperku i szczypiorku.Doskonała do drugiego dania.
-
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
pęczek rzodkiewek
2 marchewki
pół pęczka koperku
Pół pęczka szczypiorku
4-5 łyżek oleju
sól,pieprz
cukier
sok z cytryny - Sposób przygotowania:
- Umytą kapustę, szatkujemy lub kroimy drobno nożem, solimy i pozostawiamy na 10 minut żeby kapusta puściła sok. Obrane marchewki i umyte rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Opłukany koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej i doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie solą. Wszystko dokładnie mieszamy.
-
też taką robię :D pychotka :D w wersji z majonezem bez soku z cytryny - też dobra ...
OdpowiedzUsuńTaką surówkę można robić na wiele sposobów, z majonezem na pewno jest smaczna:)
Usuń