expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 2 sierpnia 2015

Kolorowa surówka z młodej kapusty

  • Pyszna i lekka surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, rzodkiewki, koperku i szczypiorku.Doskonała do drugiego dania.
  • Składniki:
  • pół główki młodej kapusty

    pęczek rzodkiewek

    2 marchewki

    pół pęczka koperku

    Pół pęczka szczypiorku

    4-5 łyżek oleju

    sól,pieprz

    cukier

    sok z cytryny
  • Sposób przygotowania:
  • Umytą kapustę, szatkujemy lub kroimy drobno nożem, solimy i pozostawiamy na 10 minut żeby kapusta puściła sok. Obrane marchewki i umyte rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Opłukany koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej i doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie solą. Wszystko dokładnie mieszamy.


2 komentarze:

  1. też taką robię :D pychotka :D w wersji z majonezem bez soku z cytryny - też dobra ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką surówkę można robić na wiele sposobów, z majonezem na pewno jest smaczna:)

      Usuń