expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 12 sierpnia 2015

Pierogi z serem i jagodami

  • W moim domu pierogi goszczą bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić z serem i jagodami. Są bardzo smaczne, idealne dla miłośników sera i jagód.

  • Składniki:
  • Ciasto:
    1 kilogram mąki pszennej
    2 szklanki ciepłej wody
    1 jajko+1 żółtko
    1/4 szklanki roztopionego masła
    szczypta soli
    Farsz:
    750 gram sera białego
    1,5 szklanki jagód
    cukier do smaku
    cukier waniliowy
  • Sposób przygotowania:
  • Ser biały przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jagody, mieszamy.
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką wałkujemy cienko ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Układamy porcje farszu, zlepiamy pierogi robiąc falbankę.
  • Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujmy 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Podajemy polane śmietaną.








Letnie owoce

5 komentarzy: