expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 8 grudnia 2015

Tort brzoskwiniowy

Bardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne.



Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 litr mleka
4 żółtka
8 łyżek cukru
2 opakowania cukru waniliowego
6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
500 gram masła roślinnego
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń 
płatki kokosowe
biała czekolada
kolorowe perełki
Nasączenie:
sok z brzoskwiń
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy części. Z mleka odlewamy 2 szklanki, miksujemy z żółtkami i budyniami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop pozostawiamy , kilka brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń, wykładamy krem, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Wierzch i boki smarujemy kremem, pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch, środek obsypujemy startą białą czekoladą, dekorujemy pozostałymi brzoskwiniami i kolorowymi perełkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz