expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 8 grudnia 2015

Szynka suszona gotowana

Szynka jest bardzo delikatna w smaku i krucha. Doskonała wędlina na kanapki.

Składniki:
1,5 kilograma szynki
0,5 szklanki soli
0,5 szklanki cukru
3 łyżeczki soli peklowej
4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku
Do gotowania:
2 litry wody
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
6 listków laurowych
6 ziaren pieprzu 
Sposób przygotowania:
Szynkę przekładamy do miski, nacieramy cukrem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i solą peklową i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Ponownie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy papryką słodką i ostrą, pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso przekładamy do pończochy i zawieszamy w przewiewnym suchym i ciepłym miejscu, pozostawiamy na 5 dni. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z pończochy pończochy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, majonez i musztardę, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania, studzimy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Po ostudzeniu wyjmujemy szynkę z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki, przed krojeniem mocno schładzamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz