expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 3 grudnia 2015

Pasztet z żurawiną

Wyborny pasztet z suszoną żurawiną, jest bardzo smaczny i delikatny, na lekko słodki smak. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami.

Składniki:
1 kilogram udek z kurczaka
0,5 kilograma boczku surowego
100 gram drobiowej wątróbki
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
Kawałek pora
1 duża cebula
2 kajzerki
2 jajka
Garść suszonej żurawiny
Sól, pieprz
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu 
Majeranek
Gałka muszkatołowa
Jarzynka
Olej do smażenia
Tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Do garnka przekładamy udka z kurczaka i boczek, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera , pora, wrzucamy listek laurowy, ziela angielskie i pieprz. Zalewamy wodą, doprawiamy do smaku jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, wątróbkę smażymy na patelni po smażeniu cebuli. Ugotowane i ostudzone mięso oddzielamy od kości i skóry, bułki namaczamy w wodzie, odciskamy. Ugotowane mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę, pasztet dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz