Składniki:
0,5 kilograma mięsa mielonego1 jajko
1 kajzerka
Sól,pieprz
Vegeta
2-3 łyżki mąki pszennej
Olej do smażenia
Mąka pszenna do obtoczenia klopsów
Pęczek posiekanego kopru
3-4 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
Mięso przekładamy do miski, bułkę namaczamy w wodzie odciskamy i dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Z mięsa formujemy małe okrągłe klopsy, obtaczamy je w mące i smażymy na oleju z obydwu stron. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem o miękkości mięsa. Zagęszczamy mąką wymieszaną w wodzie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Dodajemy śmietanę oraz posiekany koper. Delikatnie mieszamy. Podajemy z ziemniakami i ulubiona surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz