expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Korzenne śledzie z bakaliami

Lubię takie śledzie na bogato z dużą ilością bakalii i delikatnym aromacie korzennym, od razu kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia. Do śledzi użyłam mielonych goździków od Skworcu.

Składniki:
0,5 kilograma filetów śledziowych
2 cebuli
Garść rodzynek
Garść śliwek wędzonych
Garść migdałów w płatkach
Kilka orzechów włoskich
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
¼ łyżeczki mielonych goździków od Skworcu
2 łyżki miodu
1 łyżka octu jabłkowego
¼ łyżeczki cynamonu
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki, wlewamy odrobinę wody, doprawiamy do smak. Dodajemy bakalie , podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki.



2 komentarze: