expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 5 stycznia 2018

Miodownik z masą budyniową

Miodowniki to moje ulubione ciasta, zawsze piekę je na święta. Ten miodownik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, im dłużej stoi tym lepiej smakuję, polecam. 


Składniki:
Ciasto miodowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
150 gram masła
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
0,5 szklanki cukru
Biszkopt:
0,5 szklanki mąki pszennej
2 jaka
1/3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
0,5 litra mleka
200 gram masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Polewa:
50 gram masła
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
Orzechy do posypania wierzchu
Papier do pieczenia
Forma 23x23 cm.
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy, jajko, masło, cukier, rozpuszczony miód i sodę, wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
Białka oddzielamy o żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Z mleka odlewamy 0,5 szklanki, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego się mleka wlewamy mąkę rozrobioną w mleku i gotujemy budyń. Połowę gorącego budyniu wylewamy na ciasto miodowe, przykrywamy biszkoptem, wylewamy pozostałą część budyniu, przykrywamy ciastem miodowym. W rondlu rozpuszczamy składniki polewy, zagotowujemy i polewamy nią ciasto, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, ciasto wstawiamy do lodówki do ostudzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz