expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 6 sierpnia 2015

Rolada mocno jagodowa

  • Moja pierwsza rolada, myślałam że będzie gorzej ale wyszła bardzo smaczna, przynajmniej smakowała mojej rodzince.




  • Składniki:
  • Biszkopt:

    0,5 szklanki mąki pszennej

    0,5 szklanki maki ziemniaczanej

    1 szklanka cukru

    4 jajka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem jagodowy:

    0,5 litra śmietany 30%

    1 szklanka jagód

    4 łyżki cukru

    sok z połowy limonki

    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:

    listki mięty

    jagody
  • Sposób przygotowania:
  • Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Wylewamy na blachę (43x29 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gorący biszkopt wykładamy na bawełnianą ściereczkę, górą do dołu. Zwijamy razem ze ściereczką, pozostawiamy do ostudzenia.
  • Jagody przekładamy do rondelka,dodajemy cukier i wlewamy niewielką ilość wody, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy i miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała,rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy. Śmietanę ubijamy ba sztywno, dodajemy zmiksowane jagody, wyciśnięty sok z limonki i zimną żelatynę.
  • Roladę delikatnie rozwijamy ze ściereczki, wykładamy 3/4 kremu jagodowego. Zwijamy roladę, pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i dekorujemy listkami mięty i jagodami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Roladę najlepiej udekorować przed podaniem,jagody mogą puścić sok.

5 komentarzy:

  1. przeurocza wyszła, trudno uwierzyć, że to Twój debiut!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudowny kolor! :) I to piękne zdobienie.. Jem oczami ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale prezentuje się na zdjęciu, aż szkoda by było jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zwinięta idealnie :) No i ten kolor... Marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, nawet nie myślałam że wyjdzie ładna i w dodatku taka smaczna:)

    OdpowiedzUsuń