Składniki:
1 kilogram mięsa mielonego
2 cebule
2 jajka
1 łyżka przyprawy gyros
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
Sól
Mąka pełnoziarnista do obtoczenia mięsa
Średniej długości wykałaczki
2 cebule
2 jajka
1 łyżka przyprawy gyros
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
Sól
Mąka pełnoziarnista do obtoczenia mięsa
Średniej długości wykałaczki
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół godziny. Z mięsa formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące pełnoziarnistej, w każdy kotlecik wbijamy wykałaczkę. Pieczemy na grillu lub smażymy patelni grillowej do uzyskania złotego koloru, podajemy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz