expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 17 maja 2016

Zupa z soczewicą i fasolą

Smaczna i lekka zupa pomidorowa z warzywami, soczewicą i fasolą. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo mi smakuje.

Składniki:
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
4 łodygi selera naciowego
5 ziemniaków
1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle
1 mała puszka białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle
250 ml. przecieru pomidorowego
1 cebula
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
Domowa jarzynka
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
  • Do garnka przekładamy udko z kurczaka, dodajemy obraną cebulę, listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość zalewamy 3 litrami zimnej wody, doprawiamy do smaku solą oraz jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, selera naciowego kroimy w plastry. Z wywaru wyjmujemy mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa oraz odsączoną i wypłukaną soczewicę i fasolę. Gotujemy do miękkości warzyw, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz