expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 30 maja 2016

Domowy schab gotowany

Schab jest bardzo smaczny i soczysty, często przyrządzam go na kanapki. W szybki i prosty sposób mamy zdrową wędlinę na kanapki.

Składniki:
1 kilogram schabu
Marynata:
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
4 łyżki oleju
Zalewa:
2 litry wody
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy sarepskiej WOM Parczew
3 łyżki soli
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy schab, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Zamarynowany schab przekładamy do garnka, dodajemy wszystkie składniki zalewy. Garnek wstawiamy na gaz, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania, odstawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie gotujemy przez 10 minut, pozostawiamy do ostudzenia, trzeciego dnia czynność powtarzamy, schłodzony schab wyjmujemy z zalewy, osuszamy. Schab gotowany w ten sposób jest smaczny i soczysty, w szybki sposób mamy domową wędlinę na kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz