Składniki:
0,5 kilograma maki pszennej
150 gram aktywnego zakwasu
300 ml. letniej wody
20 gram drożdży
4 łyżki prażonych ziaren Ziołowo Mi Ziarenkowo
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Dodatkowo:
1 jajko
Prażone ziarna do posypania
150 gram aktywnego zakwasu
300 ml. letniej wody
20 gram drożdży
4 łyżki prażonych ziaren Ziołowo Mi Ziarenkowo
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Dodatkowo:
1 jajko
Prażone ziarna do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, cukier, sól, prażone ziarna z ziołami, wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem, na godzinę żeby podwoiło swoją objętość. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut, studzimy na metalowej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz