Składniki:
Ciasto:
600 gram mąki orkiszowej razowej
1,5 szklanki letniej wody
50 gram świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju
Farsz:
1 duży oscypek
350 gram mocno uwędzonej kiełbasy
1 cebula czerwona
100 gram suszonej żurawiny
ketchup łagodny WOM Parczew
1 jajko
600 gram mąki orkiszowej razowej
1,5 szklanki letniej wody
50 gram świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju
Farsz:
1 duży oscypek
350 gram mocno uwędzonej kiełbasy
1 cebula czerwona
100 gram suszonej żurawiny
ketchup łagodny WOM Parczew
1 jajko
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy do maki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Oscypka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę kropimy w pióra, dodajemy suszoną żurawinę, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, każdą część wałkujemy na koło, środek smarujemy ketchupem. Układamy porcję farszu, zlepiamy brzegi pierogów, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń