expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 9 maja 2016

Torcik szpinakowy z truskawkami

Dziś mój blog obchodzi pierwsze urodziny, zakładając go nawet nie myślałam że zdobędzie tak duże zainteresowanie, za co Wam bardzo dziękuję. Zapraszam na bardzo smaczny torcik szpiankowy z masą śmietanową i truskawkami. Moja rodzina nie przepada za szpinakiem, ale w trociku jest on nie wyczuwalny, po torciku nie zostało nawet okruszka tak bardzo im smakował, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju.

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
6 jajek
1 op. mrożonego szpinaku (450 g.)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
600 gram truskawek
tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy, odcedzamy na sicie, przekładamy do miski, miksujemy blenderem. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę, wlewamy po trochu olej. Ucierając dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy rozmrożony szpinak, delikatnie mieszamy. Tortownicę (26cm.) smarujemy tłuszczem, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na dwie części, z górnej części ścinamy wierzch i odstawiamy na bok.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz tężejącą galaretkę, miksujemy. Truskawki myjemy, połowę odkładamy do dekoracji wierzchu, pozostałe kroimy na pół. Na biszkopt wykładamy połowę masy śmietanowej, układamy pokrojone truskawki wciskając je do środka. Przykrywamy biszkoptem lekko go dociskając, wierzch smarujemy połową masy śmietanowej, pozostałą część przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy boki ciasta. Pozostałą część ciasta szpinakowego kruszymy, posypujemy wierzch, układamy truskawki. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

4 komentarze:

  1. Gratulacje!
    Oby kolejne lata blogowania również sprawiały Ci mnóstwo frajdy i były jak najbardziej owocne :)
    A torcik wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bogusiu, życzę by tych którzy, jak ja, Cię odwiedzają, było wciąż więcej i więcej :). I nieustającej inspiracji oraz chęci do działania :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Kolejnych, owocnych wielu, wielu lat blogowania i niekończących się pomysłów <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on pięknie wygląda .. bajecznie !!!

    OdpowiedzUsuń