Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1/3 kostki masła
15 gram świeżych drożdży
2 łyżki rodzynek
Polewa czekoladowa Helio
Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z mlekiem, łyżką mąki i cukru, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały, cukier waniliowy, jajko oraz zaczyn, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki i roztopione masło. Ucieramy do momentu aż ciasto wchłonie masło, odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Foremki do babeczek natłuszczamy olejem, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone babeczki polewamy roztopiona polewą.
Śliczne są takie babeczki, muszę sobie kupić taka foremkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, foremki kupiłam w Lidlu:)
UsuńBogusiu życzę Ci Wesołych i ciepłych Świąt Wielkanocnych:)
OdpowiedzUsuńA babeczki wspaniałe:)
Bardzo dziękuję Iza:)
UsuńŚliczne babeczki :)
OdpowiedzUsuń