Składniki:
1,5 kilograma łopatki wieprzowej
0,5 kilograma karkówki
0,5 kilograma boczku surowego
0,5 kilograma chudego podgardla
pół główki czosnku
2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego
0,5 łyżki pieprzu ziołowego- najlepiej świeżo zmielonego
3-4 łyżki majeranku
60 gram soli
1 łyżka cukru
0,5 litr bardzo zimnej wody
jelita wieprzowe
Sposób przygotowania:
Jelita wieprzowe zalewamy letnią wodą, wypłukujemy je z nadmiaru soli. Wodę odlewamy, zalewamy ponownie wodą,pozostawiamy na godzinę ,odsączamy je z nadmiaru wody, przekładamy do miseczki.
Łopatkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o dużych oczkach 12 mm. Boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze części i mielimy na sitku o drobnych oczkach 4 mm.
Do mięsa dodajemy bardzo zimną wodę, najlepiej schłodzoną wcześniej w lodówce, rozpuszczamy w niej sól i cukier oraz wszystkie przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy przez pół godziny, powinno być zwarte i kleiste.
Masę napełniamy za pomocą maszynki ze specjalną nasadką masarską. Na końcówkę nasadki zakładamy jelito i napełniamy kiełbasy, skręcając małe kiełbaski.
Tak przygotowaną kiełbaskę możemy sparzyć,upiec lub zamrozić.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń