expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 20 marca 2016

Domowa biała kiełbasa

Nie wyobrażam sobie śniadania Wielkanocnego bez domowej białej kiełbasy, przygotowuję ją od kilku lat. Przygotowanie białej kiełbasy wcale nie jest trudne, trzeba tylko trochę cierpliwości i czasu. Sklepowe kiełbasy nigdy mi nie smakowały, przynajmniej mam gwarancję że nie ma w niej konserwantów.


Składniki:
1,5 kilograma łopatki wieprzowej
0,5 kilograma karkówki
0,5 kilograma boczku surowego
0,5 kilograma chudego podgardla
pół główki czosnku
2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego
0,5 łyżki pieprzu ziołowego- najlepiej świeżo zmielonego
3-4 łyżki majeranku
60 gram soli
1 łyżka cukru
0,5 litr bardzo zimnej wody
jelita wieprzowe
Sposób przygotowania:
Jelita wieprzowe zalewamy letnią wodą, wypłukujemy je z nadmiaru soli. Wodę odlewamy, zalewamy ponownie wodą,pozostawiamy na godzinę ,odsączamy je z nadmiaru wody, przekładamy do miseczki.

Łopatkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy na sitku o dużych oczkach 12 mm. Boczek oraz podgardle kroimy na mniejsze części i mielimy na sitku o drobnych oczkach 4 mm.

Do mięsa dodajemy bardzo zimną wodę, najlepiej schłodzoną wcześniej w lodówce, rozpuszczamy w niej sól i cukier oraz wszystkie przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy przez pół godziny, powinno być zwarte i kleiste.




Masę napełniamy za pomocą maszynki ze specjalną nasadką masarską. Na końcówkę nasadki zakładamy jelito i napełniamy kiełbasy, skręcając małe kiełbaski.







Tak przygotowaną kiełbaskę możemy sparzyć,upiec lub zamrozić.

2 komentarze: