expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 22 marca 2016

Zakwas na żurek

Zakwas jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga tylko trochę czasu. Z nim żurek i barszcz biały jest bardzo smaczny i zdrowy.

Składniki:
0,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1800
1 litr przegotowanej letniej wody
3 ząbki czosnku
4-5 ziela angielskiego
3 listki laurowe
kawałek skórki chleba razowego na zakwasie
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do dużego słoika, wlewamy letnią wodę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy . Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony na mniejsze kawałki chleb. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce.
Zakwas przecedzamy przez gęste sitko, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz