Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
1/4 szklanki cukru
0,5 kostki roztopionego masła
0,5 opakowania cukru waniliowego
250 gram świeżych drożdży
0,5 szklanka letniego mleka
50 gram rodzynek królowej Helio
50 gram płatków migdałowych
Papilotki do babeczek
Sposób przygotowania:
Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na 10-15 minut. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz