expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 9 marca 2016

Desery kawowo-waniliowe

Lubię takie desery, są szybkie do przyrządzenia i smaczne. Możemy przygotować je na przyjęcie rodzinne lub na deser do kawy.

Składniki:
250 ml śmietany 30 %
1 op. serka mascarpone
100 ml. kawy espresso
100 ml. likieru waniliowego Dalkowski
1 łyżka cukru pudru
2 op. śmietan-fixu
0,5 op. podłużnych biszkoptów
Dekoracje czekoladowe
Sposób przygotowania:
Śmietaną ubijamy na sztywno, ubijając dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem oraz po łyżce serka mascarpone. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kawę a do drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Na dno szklanek lub pucharków układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, masę kawową, warstwę biszkoptów, masę waniliową, biszkopty i masę kawową. Pozostałą masę waniliową przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch każdego deseru robiąc rozetkę, dekorujemy dekoracjami z czekolady. Desery wstawiamy do lodówki żeby się mocno schłodziły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz