expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 15 marca 2016

Pieczone żeberka w sosie barbecue z ziemniakami

Uwielbiam żeberka pieczone szczególnie z ziemniakami, te są bardzo aromatyczne i smaczne a w dodatku nie wymagają dużo pracy. Do przygotowania dania użyłam marynaty BBQ od firmy Roleski

Składniki:
1 kilogram żeberek wieprzowych
1 marynata BBQ Roleski
1,5 kilograma ziemniaków
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
sposób przygotowania:
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do woreczka z marynata barbecie, na noc wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania, odcedzamy o odstawiamy do ostudzenia. Do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do ziemniaków, mieszamy, dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki, delikatnie mieszamy. Żeberka wyjmujemy z marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na żeberka układamy ziemniaki, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz