expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 1 marca 2016

Wołowina w sosie grzybowym

Mięso wołowe duszone z grzybami suszonymi jest smaczne i aromatyczne, najlepiej smakuje podane z kluskami śląskimi i dowolną surówką.

Składniki:
0,5 kilograma wołowiny
1 cebula
Garść suszonych grzybów
Przyprawa do wołowiny Skworcu
Sól, pieprz
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 łyżki mąki do zagęszczenia
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w plastry, posypujemy przyprawą do wołowiny, obsmażamy na rozgrzanym oleju, na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, dodajemy grzyby suszone, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, odsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.



3 komentarze: