expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 19 maja 2017

Sałatka z jarmużem i indykiem

Sałatkę możemy spokojnie podać na lekki obiad lub obiadokolację, jest lekka a zarazem bardzo smaczna. Ja przygotowałam sobie ją na obiad do pracy, jest bardzo sycąca.


Składniki:
100 gram jarmużu
200 gram piersi z indyka
100 gram pomidorków koktajlowych
Pół słoika suszonych pomidorów
Pół papryki żółtej
1/3 puszki soczewicy Bonduelle
Przyprawa do grosa
Słodka papryka
Olej do smażenia
Sos:
4 łyżki oleju rydzowego
1 łyżka soku z cytryny
Cukier trzcinowy 
Sól
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, oprószamy przyprawą do grosa oraz słodką papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostudzenia. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, paprykę kroimy w paski, pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż dzielimy na mniejsze części, myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu. Układamy usmażonego kurczaka, pomidorki, paprykę oraz suszone pomidory. Wierzch posypujemy odsączoną z zalewy soczewica. Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę, najlepiej przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz