expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 24 listopada 2015

Gołąbki bez zawijania

Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki.

Składniki:
1 kilogram mięsa mielonego
1 mała kapusta pekińska
1 kajzerka
0,5 szklanki kaszy manny
3 jajka
mały koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
5 ziarenek pieprzu
vegeta
olej
2-3 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jaszcze przez 10-15 minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wodą, dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą.

2 komentarze:

  1. Muszę kiedyś zrobić to danie, bo już dawno chciałam spróbować jak smakuje. Lubię gołąbki, ale rzadka robię, bo są bardzo pracochłonne :) A tutaj roboty znacznie mniej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko polecam takie gołąbki o wiele szybciej się je robi niż tradycyjne:)

    OdpowiedzUsuń