expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 29 grudnia 2017

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w takiej postaci bardzo lubi moja rodzina, często przyrządzam je na śniadanie ale świetnie też się sprawdzają na przyjęciach. Polecam na sylwestra jako przekąskę.

Składniki:
6 parówek z szynki Henryk Kania
6 plasterków sera żółtego
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
2 gramy świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
1 jajko
Sezam czarny
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztopione masło, sól i cukier oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na sześć części, każdą część wałkujemy na prostokąt. Parówki zawijamy w plaster sera żółtego i zawijamy w ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko oprószamy mąką i układamy parówki, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy jakiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone parówki podajemy z ketchupem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz