Parówki w takiej postaci bardzo lubi moja rodzina, często
przyrządzam je na śniadanie ale świetnie też się sprawdzają na przyjęciach.
Polecam na sylwestra jako przekąskę.
Składniki:
6 parówek z szynki Henryk Kania
6 plasterków sera żółtego
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
2 gramy świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
1 jajko
Sezam czarny
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztopione masło, sól i
cukier oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko mieszamy i zagniatamy
gładkie ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na
sześć części, każdą część wałkujemy na prostokąt. Parówki zawijamy w plaster
sera żółtego i zawijamy w ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko
oprószamy mąką i układamy parówki, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy
jakiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180
stopni. Upieczone parówki podajemy z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz