Taką roladę często przyrządzam na święta Bożego Narodzenia.
Jest bardzo smaczna i soczysta, w dodatku bardzo ładnie się prezentuje po
przekrojeniu, polecam.
Składniki:
1 kilogram piersi z indyka
300 gram mieszanki suszonych owoców Helio
200 gram surowego boczku w plastrach
Przyprawa do indyka
Sól
Słodka i ostra papryka
Sznurek do mięsa
Sposób przygotowania:
Pierś
z indyka rozcinamy na duży płat mięsa, lekko rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy
przyprawą do indyka, solą oraz papryką. Układamy suszone owoce, roladę zwijamy
dość ścisło, owijamy plastrami boczku. Roladę delikatnie owijamy sznurkiem,
wstawiamy na noc do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy
do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut pod przykryciem w temperaturze 180
stopni, po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przed
podaniem roladę kroimy w plastry.
Po prostu mistrzostwo świata! Jestem tą roladą zachwycona.
OdpowiedzUsuń