Składniki:
1 kilogram białego sera mielonego
200 gram masła
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
5 jajek
100 gram skórki kandyzowanej
100 gram rodzynek
Dodatkowo:
1 puszka masy makowej Helio
2-3 op. herbatników
Biała polewa Helio
Płatki migdałów
Forma 25 x 40 cm.
200 gram masła
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
5 jajek
100 gram skórki kandyzowanej
100 gram rodzynek
Dodatkowo:
1 puszka masy makowej Helio
2-3 op. herbatników
Biała polewa Helio
Płatki migdałów
Forma 25 x 40 cm.
Sposób przygotowania:
Dno formy wykładamy herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy po jednym żółtku, zmielony ser, suchy budyń oraz skórkę i rodzynki. Na końcu ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na masę makową i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony sernik polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń