expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 15 grudnia 2017

Korzenne śledzie

Na wigilijnym stole nigdy nie może zabraknąć śledzi, przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam je z korzennymi przyprawami i olejem rydzowym, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować kilka dni przed świętami, im dłużej stoją tym są lepsze.


Składniki:
0,5 kilograma filetów śledziowych
1 duża cebula
100 gram rodzynek
1 szklanka oleju rydzowego Semco
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
4 goździki
0,5 łyżeczki gorczycy 
1/4 łyżeczki kolendry
4 ziarna ziela angielskiego
Szczypta startej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny, wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski, zalewamy olejem, dodajemy ocet jabłkowy, miód, goździki, skórkę pomarańczową i cynamon. Ziarna ziela angielskiego, gorczycy i kolendry, lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do cebuli. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy pokrojone śledzie i mieszamy. Śledzie przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują po 2-3 dniach.


1 komentarz: