expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 12 października 2017

Ketchup pomidorowy bez cukru

Zawsze miałam problem żeby kupić ketchup bez cukru, jak wchodziłam do sklepu to były same z cukrem i oczywiście mogłam się tylko obejść smakiem. W tym roku postanowiłam przygotować własny ketchup z pomidorów i warzyw z dodatkiem niewielkiej ilości ksylitolu. Polecam go osobą które muszą stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym.





Składniki:
5 kilogramów pomidorów 
2 kilogramy papryki
1 kilogram jabłek
4 marchewki
2 pietruszki
Pół selera
4 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki soli
2 łyżki ksylitolu Targroch
4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu 
2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja starłam warzywa za pomocą robota wielofunkcyjnego. Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy wszystkie przyprawy, ocet, musztardę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie trzy godziny, wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu przez przy godziny. Ostudzone warzywa przecieramy przez sitko, wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy na małym ogniu. Ketchup gotujemy do momentu aż będzie gęsty. Przelewamy do umytych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz