Składniki:
1 udko z kurczaka
0,5 kilograma opieniek
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek pora
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
3 listki laurowe
Sól, pieprz
Domowa jarzynka
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki śmietany 18%
Pół pęczka natki pietruszki
0,5 kilograma opieniek
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek pora
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
3 listki laurowe
Sól, pieprz
Domowa jarzynka
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki śmietany 18%
Pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy udko z kurczaka, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy 3 lity wody i lekko solimy. Gotujemy na małym do momentu aż mięso będzie miękkie. Opieńki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do osobnego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, odcedzamy. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy grzyby i gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości, zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz