expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 16 października 2017

Zupa dyniowa z grzankami

Jesienną porą często w moim domu gości zupa z dyni, jest pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Najlepiej smakuje mi podana z grzankami czosnkowymi.


Składniki:
1,5 kilograma dyni Hokkaido
1 marchewka
1 pietruszka
1 batat
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 litry rosołu
Sól, pieprz
Papryka chili
Słodka papryka
1 łyżka oleju kokosowego
Grzanki czosnkowe Mamut

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, na patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Marchewką, pietruszkę oraz batata obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i razem smażmy przez 10-15 minut. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone warzywa i wlewamy rosół. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką i chili. Całość miksujemy za pomocą blendera, zupę przelewamy na talerz i posypujemy grzankami czosnkowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz