expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 grudnia 2015

Bigos świąteczny

Taki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy.

Składniki:
3 kilogramy kiszonej kapusty
0,5 kilograma mięsa wołowego
200 gram wędzonego boczku
200 gram wędzonej kiełbasy
0,5 litra wywaru mięsnego
2 cebule
garść suszonych grzybów
garść suszonych śliwek
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
2-3 łyżki przyprawy do bigosu
2-3 łyżki miodu prawdziwego 
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso wołowe kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, dodajemy do podsmażonego mięsa, smażymy razem przez 10 minut. Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Wrzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i jałowca, dodajemy namoczone grzyby, pokrojone śliwki, miód i przyprawę do bigosu, wlewamy wywar mięsny. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty i mięsa, co jakiś czas mieszamy żeby bigos się nie przypalił.

2 komentarze:

  1. Witam. Bigosik pierwsza klasa ! :)
    Chciałam poinformować, że nominowałam ten blog do nagrody Liebster.
    Mam nadzieję, że zabawa się spodoba :)
    Zapraszam na mojego boga i do zabawy! Kuchnia PauletteS.

    www. paulettes17.blogspot.no

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za nominację, jest mi bardzo miło, ale ja już brałam udział w tej zabawie, bloga chętnie odwiedzę:)

      Usuń