expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 9 grudnia 2015

Chleb z prażonymi ziarnami

Uwielbiam świeżo upieczone pieczywo, dlatego często piekę sama. Jasny chleb z dodatkiem prażonych ziaren jest bardzo smaczny i mięciutki. Do chleba użyłam prażonych ziaren od Ziarenkowo.

Składniki:
Zaczyn:
0,5 kilograma mąki pszennej
0,5 litra letniej wody
40 gram drożdży
Ciasto właściwe:
0,5 kilograma mąki pszennej
100 ml. letniej wody
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
6 łyżek prażonych ziaren Euforia od Ziarenkowo
Dodatkowo:
1 jajko
Prażone ziarna do posypania
Sposób przygotowania:
Składniki zaczynu łączymy ze sobą, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier, mleko w proszku oraz ziarna, wlewamy wodę, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, pozostawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, formujemy w bochenki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy ziarnami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.




3 komentarze: