expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 1 grudnia 2015

Kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej

W moim domu często pojawiają się takie kotleciki bez mięsa, szczególnie na piątkowym obiedzie. Polecam, są bardzo smaczne i sycące, moim zdaniem bardziej można się nimi najeść niż kotletami z mięsa. Przygotowałam je z ekologicznej kaszy jaglanej od Eco Blik.

Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik
1 cebula
3 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
Słodka papryka Eco Blik
Papryka chili Eco Blik
Czosnek mielony Eco Blik
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Otręby owsiane do panierowania
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Soczewicę gotujemy w ten sam sposób co kaszę jaglaną, ostudzoną rozgniatamy widelcem. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę , przesmażamy na rozgrzanym oleju. Do rozgniecionej soczewicy dodajemy kaszę, cebulę, czosnek i otręby owsiane, wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, chili oraz czosnkiem mielonym. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy w otrębach, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Zimowy obiad wege


3 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji "Zimowy obiad wege". Ostatnio też u mnie gościły kotlety z soczewicy:)
    Zapraszam na mojego bloga :)
    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń