expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 9 grudnia 2015

Placek po węgiersku

Danie jest bardzo smaczne i aromatyczne a w dodatku bardzo sycące. Idealne dla osób które lubią dobrze i smacznie zjeść. Do przygotowania dania użyłam aromatycznych przypraw od Skworcu.

Składniki:
Gulasz:
0,5 kilograma mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
0,5 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki przyprawy węgierskiej od Skworcu
0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej od Skworcu
0,5 łyżeczka kminu rzymskiego od Skworcu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka smalcu
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Placki:
1 kilogram ziemniaków
2 jajka
1 cebula
3 łyżki mąki
sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę oleju, sól, ostrą paprykę wędzoną i kmin rzymski, wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni, powinno mieć złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka, wlewamy wodę, w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz przyprawę węgierską, chwilę podgrzewamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy, dodajemy do gulaszu, doprawiamy do smaku.Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka i sól do smaku, mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy duże okrągłe placki na złoty kolor z obydwu stron. Na każdy usmażony placek wykładamy porcję gulaszu, składamy na pół, polewamy sosem, podajemy z kleksem śmietany.




4 komentarze: