expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 9 grudnia 2015

Schab pieczony

Taki pieczony schab możemy podać z sosem na ciepło lub na zimno jako wędlinę. Często przyrządzam go na Święta Bożego Narodzenia. Do marynaty  użyłam przyprawy Bosforskiej i Adźika od firmy Rafex, schab jest bardzo smaczny i aromatyczny.

Składniki:
1,5 kilograma schabu
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
Przyprawa do mięs Bosforska od Rafex
Przyprawa Adźika od Rafex
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami z olejem, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5-2 godziny przed końcem pieczenia rękaw rozcinamy. Schab przed krojeniem mocno schładzamy.



2 komentarze: