expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 grudnia 2015

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami przyrządzam często na kolację wigilijną, najlepiej smakują z podane z barszczem czerwonym, polecam również na piątkowy obiad lub kolację.

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
0,5 szklanki oleju
2 jajka
szczypta soli
Farsz:
1 kilogram kapusty kiszonej
1 cebula
garść suszonych grzybów
sól, pieprz
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Grzyby przekładamy do miski , zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Grzyby, kapustę i cebulę mielimy w maszynce na sitku o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Krokiety podajemy z barszczem czerwonym.
Wytrawne potrawy wigilijne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz