Podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka majonezu
Przyprawa Shoarma od Rafex
Słodka i ostra papryka
Sól
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia
Bułki:
750 gram mąki pszennej
450 ml. Letniej wody
25 gram świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka soli
1 jako
Ziarna sezamu
Dodatkowo:
Remoulada-sos duński od Fanex
Sałata
Kilka pomidorów śliwkowych
Wykałaczki
Kawałek czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże rozrobione w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.
Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Bułeczki rozcinamy na pół, smarujemy remouladą, układamy listki sałaty, usmażone kotlety, smarujemy remouladą, układamy plasterek pomidora, przykrywamy wierzchnia części bułeczek. W każdego hamburgera wbijamy wykałaczkę, ozdabiamy papryką.
Wyglądają bardzo apetycznie :) to ja jednym się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, częstuj się Asiu:)
UsuńTakie lubię, nieduża porcja i domowej roboty 😊
OdpowiedzUsuńMniejsze lepiej smakują:)
OdpowiedzUsuń