Ciasto:
400 gram mąki pszennej
250 gram cukru pudru
400 gram margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jajek
100 gram suchego maku
100 gram wiórków kokosowych
2 duże łyżki kakao
100 gram posiekanych orzechów
Masa jabłkowa:
2,5 kilograma jabłek
0,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo:
Tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy suchy mak, do drugiej dodajemy wiórki kokosowe, do trzeciej dodajemy kakao a do czwartej dodajemy posiekane orzechy. Cztery formy o wymiarach (24x29cm.), każdą masę wykładamy do formy, równomiernie rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, każdy placek pieczemy osobno.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż będą się rozpadać, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia, ostudzoną masę dzielimy na trzy części.
Przekładamy ciasto: placek makowy, masa jabłkowa, placek kokosowy, masa jabłkowa, placek kakaowy, masa jabłkowa, placek orzechowy. Wierzch ciasta polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz