expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Rolada schabowa z suszonymi owocami

Rolada z suszonymi owocami jest smaczna i soczysta a w dodatku ładnie się prezentuje. Roladę możemy podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Do mięsa użyłam przyprawy od Skworcu.

Składniki:
1,5 kilograma schabu
150 gram suszonych moreli
150 gram suszonych śliwek
Marynata staropolska od Skworcu
Słodka papryka
Sól morska
Olej
Dodatkowo:
Sznurek masarski
Rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Schab rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, nacieramy z obydwu stron marynatą staropolską i słodką papryką, lekko solimy, smarujemy olejem. Śliwki i morele układamy w rzędach na brzegu mięsa, roladę zwijamy dość ścisło zaczynając od strony z owocami. Roladę związujemy ścisło sznurkiem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką wstawiamy na noc do lodówki. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 1,5 godziny.



4 komentarze: