Pyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra.
Składniki:
Ciasto :
2 op. mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
6 jajek
sól,pieprz
Dodatkowo:
2 op. łososia wędzonego w plastrach
1 ser typu feta
1 serek chrzanowy
2-3 łyżki chrzanu
Sposób przygotowania:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy na małym ogniu do odparowania wody ze szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez 5 minut, odstawiamy do ostudzenia. Szpinak odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym. Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do lodówki, roladę najlepiej kroić mocno schłodzoną.
Roladę kroimy pod skosem i układamy na liściach sałaty.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńjest pyszna, ja robię ją trochę inaczej. spróbuję Twojej wersji.
OdpowiedzUsuńhttp://www.manufakturaciastek.pl/szpinakowe-tortille/
Dziękuję, polecam:)
OdpowiedzUsuń