expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 7 stycznia 2016

Piernik

Bardzo szybki piernik , jest łatwy do przyrządzenia. Nie wymaga leżakowania, po upieczeniu jest miękki i wilgotny.

Składniki:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 jajka
3/4 szklanki miodu
1 szklanka śmietany 18 %
20 dag margaryny 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
Polewa:
1 tabliczka czekolady
2 łyżki śmietany 30 %
Dodatkowo:
posypka cukrowa
tłuszcz
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika . Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, przygotowaną polewą polewamy upieczone i ostudzone ciasto, posypujemy posypką cukrową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz