Składniki:
6 filetów śledziowych
5 buraków
5 ziemniaków
1 kwaskowe jabłko
5 ogórków kiszonych
1 puszka zielonego groszku od Bonduelle
0,5 szklanki śmietany 18 %
3/4 szklanki majonezu dekoracyjnego od Fanex
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki i ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając, gotujemy w osobnych garnkach do miękkości, ostudzone obieramy. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny, kroimy w kostkę. Obrane jabłko, buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki przekładamy do miski. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy majonez oraz sok z cytryny doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy sałatkę, wszystko dokładnie mieszamy.
Super sałatka:)Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń