expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 8 stycznia 2016

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczkę pieczoną z jabłkami bardzo często podaję na różnych uroczystościach rodzinnych, jest smaczna i soczysta, polecam.

Składniki:
1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów
3 kwaśne jabłka
0,5 litra soku wyciśniętego z pomarańczy
1/4 szklanki oleju
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
1 łyżka płynnego miodu 
Solanka do moczenia kaczki :
2 łyżki soli na 1 litr wody
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól, mieszamy, wkładamy umytą kaczkę, wstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjętą kaczkę z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy majerankiem, pieprzem, skórką pomarańczową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i olejem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby kaczka przeszła przyprawami. Obrane jabłka kroimy ósemki, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy do miski, wsypujemy łyżkę majeranku, miód i dokładnie mieszamy. Kaczkę faszerujemy przygotowanymi jabłkami, spinamy wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę pod przykryciem, kolejne 1,5 – 2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia polewamy kaczkę sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz